Żurek – zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej.
Składniki:
- 1 l zakwasu na żurek
- 1,5 l wody
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 korzenia selera
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu przyprawy:
- 2-3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól,
- mielony pieprz (do smaku) do podania (wedle uznania):
- jajko na twardo
- podsmażony boczek,
- kiełbasa śmietana 18%
Revithia – to bardzo sycąca zupa. Przyrządza się ją z gotowanej w wodzie ciecierzycy z podsmażoną wcześniej cebulą. Po podaniu dodaj trochę soku z cytryny i kilka kropel oliwy z oliwek. Zupa przygotowywana jest w tradycyjny sposób lub w piekarniku.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy, suszonej
- 1100 g wody (patrz wariant) plus dodatkowo do namoczenia ciecierzycy
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 łyżeczki soli
- 30 g mąki pszennej
- 20 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki oregano, suszone
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 gałązki pietruszki, świeże, tylko liście