Żurek i rethivia

Żurek – zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej.

Składniki:

  • 1 l zakwasu na żurek
  • 1,5 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 korzenia selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu przyprawy:
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól,
  • mielony pieprz (do smaku) do podania (wedle uznania):
  • jajko na twardo
  • podsmażony boczek,
  • kiełbasa śmietana 18%

Revithia – to bardzo sycąca zupa. Przyrządza się ją z gotowanej w wodzie ciecierzycy z podsmażoną wcześniej cebulą. Po podaniu dodaj trochę soku z cytryny i kilka kropel oliwy z oliwek. Zupa przygotowywana jest w tradycyjny sposób lub w piekarniku.

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy, suszonej
  • 1100 g wody (patrz wariant) plus dodatkowo do namoczenia ciecierzycy
  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki oregano, suszone
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 gałązki pietruszki, świeże, tylko liście

Scroll to Top