Souvlaki i Tzatziki- szybki i grecki przepis na obiad dla całej rodziny… BĘDZIESZ ROBIĆ CODZIENNIE

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw greckich są souvlaki i tzatziki których nie może zabraknąć na greckim stole.

Składniki dla 4 porcji:

Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki

Oliwa z oliwek 60 ml 5 łyżek

Sok z cytryny 48 ml 4 łyżki

Czosnek 18 g 3 ząbki

sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj 1 łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso pokrój w równej wielkości kostkę, około 1 cm.

Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 minut.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.

Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.

Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 minuty z każdej strony.

Składniki:

200 g jogurtu greckiego

2-3 mniejsze ogórki gruntowe – 140 g

1 ząbek czosnku

łyżka delikatnej oliwy

większa szczypta soli

ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano

PRZYGOTOWANIE:

Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.

Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Autorzy:

Piotr Gromadzki

Jakub Kluza

Oliwia Langowska

Maksymilian Schneyer

Jagoda Ulanowska

Scroll to Top