Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw greckich są souvlaki i tzatziki których nie może zabraknąć na greckim stole.
Składniki dla 4 porcji:
Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
Oliwa z oliwek 60 ml 5 łyżek
Sok z cytryny 48 ml 4 łyżki
Czosnek 18 g 3 ząbki
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj 1 łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso pokrój w równej wielkości kostkę, około 1 cm.
Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.
Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 minuty z każdej strony.
Składniki:
200 g jogurtu greckiego
2-3 mniejsze ogórki gruntowe – 140 g
1 ząbek czosnku
łyżka delikatnej oliwy
większa szczypta soli
ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Autorzy:
Piotr Gromadzki
Jakub Kluza
Oliwia Langowska
Maksymilian Schneyer
Jagoda Ulanowska