Jest to najbardziej docenione polskie danie. Trafia ono w gust praktycznie każdego kto ich próbuje ze względu na uniwersalny smak i różnorodność formy. Można je jeść zarówno na słodko jak i na słono.
Przepis
Składniki:
-500g mąki
-pół łyżeczki soli
-4 łyżki oleju
-szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jest dziecinnie proste, do szerokiej miski wsyp mąkę. Dodaj sól i olej, wlej wodę i bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto aby nabrało odpowiedniej konsystencji musi odpocząć minimum 30 minut. Następnie szklanką wykrój okręgi z wcześniej rozwałkowanego ciasta i wypełnij je farszem i zawiń w charakterystyczny kształt. Sposób przygotowania farszu jest dowolny, może być to mięso, owoce, warzywa, lub specjalne farsze. Wielorakość formy farszy świadczy o ich uniwersalności i popularności w Polsce i krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Sposób podania tak jak farsz jest uniwersalny, można je podawać z barszczem (rodzaj polskiej zupy) lub z innymi dodatkami takimi jak masło itp.
Autorzy:
Piotr Gromadzki
Jakub Kluza
Oliwia Langowska
Maksymilian Schneyer
Jagoda Ulanowska