Papoutsakia (z greckiego but/bucik) to wydrążony w bakłażanie mięsny farsz wraz z dodatkiem sera feta, przyrządzone w piekarniku.
Przepis: Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Solimy każdą połówkę i pozostawiamy na pół godziny. Następnie oplukujemy i osuszamy bakłażany. Wydrążamy je, zostawiając warstwę miąższu przy skórce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zbrązowienia. Posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy chwilę, a potem dodajemy wino, przecier pomidorowy, liść laurowy i czosnek. Dusimy farsz przez około 30 minut, doprawiając solą i pieprzem według smaku.Na osobnej patelni smażymy wydrążone bakłażany z obu stron na oliwie, aż zmiękną i skórka zbrązowieje. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, układając tak, aby się nawzajem podtrzymywały. Na każdy bakłażan nakładamy farsz, a następnie przykrywamy sosem beszamelowym. Posypujemy drugą połową startego sera.
Składniki:
- 4 średnie lub duże bakłażany
- 1 duża cebula
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- szczypta kminku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g żółtego startego sera