Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna.
Typowym przykładem bogatej kuchni greckiej jest niewątpliwie moussaka. Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.
Niżej podrzucam Wam przepis na to pyszne greckie danie
Składniki
– 500 g chudszego mięsa mielonego: wołowina, cielęcina lub baranina
– 1 spora cebula zwykła – około 250 g
– 400 g pomidorów z puszki – całe lub krojone
– 3 ząbki czosnku – około 15 g
– 120 ml białego, wytrawnego wina niecałe pół szklanki
– 1 łyżka oleju do smażenia
przyprawy i zioła: po płaskiej łyżce cynamonu i słodkiej papryki; po łyżeczce oregano i cukru; płaska łyżeczka pieprzu; pół łyżeczki soli
– 50 g prawdziwego masła – 1/4 klasycznej kostki
– 2 szklanki mleka – 500 ml
-3 łyżki mąki pszennej – do 50 g
Przygotowanie
Bakłażany kroimy na plastry, moczymy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Podsmażamy je na patelni przez 3 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostudzenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek przez 5 minut. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż stanie się brązowe. Całość zalewamy pomidorami z puszki, solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień na palniku i czekamy, aż cała woda wyparuje. Danie musaka zawiera również ziemniaki – obieramy je i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Smażymy na oliwie po 2 minuty z obu stron,
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Możemy włączyć termoobieg, ale nie jest to konieczne. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Na dnie warstwowo układamy smażone bakłażany, a na nich ziemniaki i mięso mielone. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Mieszamy jogurt grecki z jajkami, przyprawami, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na wierzch zapiekanki, kruszymy owczy ser i posypujemy nim całość, ścieramy emmentaler na tarce i również posypujemy.
Grecką musakę zapiekamy w 180 stopniach przez godzinę i 15 minut. Danie podajemy na gorąco.