Kuchnia Grecka to przede wszystkim oliwa z oliwek, świeże warzywa, miód, ser feta i jogurt. Nie brakuje również ryb, owoców morza i dań mięsnych. Sekretem dobrego smaku greckich potraw są zawsze świeże i naturalne składniki oraz domowe receptury stosowane od pokoleń.
TZATZIKI
SKŁADNIKI:
- ogórek – 1 szt., szklarnia (lub 2-3 ogórki gruntowe) jogurt grecki – duże opakowanie
- czosnek – 1-2 ząbki, w zależności od intensywności
- koperek – 2 łyżki
- posiekane skórka z cytryny – starta z 1/2 owocu
- sól
- pieprz – do smaku
- oliwka – 2 łyżki, do podania
PRZYGOTOWANIE: (1H)
Umytego ogórka (ze skórką*) nacieramy na dużych oczkach tarki. Dodać posiekany koperek, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce, skropić oliwą z oliwek, można udekorować czarną oliwką umieszczoną na środku (jak to robią Grecy), posypać listkami ziół lub suszonym