Kuchnia grecka to samo zdrowie. Jest pyszna, lekkostrawna i dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Jej głównymi składnikami są popularne w kuchniach śródziemnomorskich czosnek , oliwa z oliwek, winogrona a także mnóstwo warzyw w każdej potrawie, takich jak: pomidory, papryka, świeże zioła, natomiast z mięs baranina i oczywiście ryby. Przy każdym posiłku nie może także zabraknąć kieliszka, a nawet butelki wina. Nic dziwnego, że pełna skropionych oliwą z oliwek aromatycznych warzyw, ziół i owoców grecka kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata.
Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!
SKŁADNIKI
- bułka tarta – 55 g
- ciasto filo – 8 szt.
- ząbek czosnku – 3 szt.
- jajko – 3 szt.
- masło – 150 g
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ser feta – 400 g
- ser ricotta – 250 g
- sól – 0,5 łyżeczki
- szalotka – 3 szt.
- Szpinak Baby – 400 g
- koper świeży – 25 g
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
KROK 2: ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
KROK 4: WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
KROK 5: WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Milopitakia
Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- ciasto filo – 500 g
- cukier puder – 20 g
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
- cynamon, laska – 0,5 łyżeczki
- jabłko czerwone – 5 szt.
- masło – 80 g
- sok z cytryny – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO
KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA
KROK 4: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Greckie przysmaki
Grecy wprost zajadają się takimi potrawami i przysmakami jak choriatiki, ser feta, gros, sałatka grecka, musaka, souvlaki, tzatziki i tym podobne. Potrawy kuchni greckiej są ponadto lekkostrawne, mnóstwo rozmaitych warzyw dodawanych do każdej potrawy dostarcza wielu niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów.
Grecka uczta
Główny posiłek to prawdziwa grecka uczta, najchętniej celebrowana wraz z rodziną i przyjaciółmi. Zazwyczaj składa się jednego dania głównego urozmaiconego kilkoma rodzajami sałat, deską serów i różnymi oliwkami. Nie może zabraknąć także dodatków takich jak wino i chleb, który uważany jest za nieodłączny element każdego posiłku.