Pierogi- przepis i przygotowanie… ZRÓB JE SAM

Jest to najbardziej docenione polskie danie. Trafia ono w gust praktycznie każdego kto ich próbuje ze względu na uniwersalny smak i różnorodność formy. Można je jeść zarówno na słodko jak i na słono.

Przepis

Składniki:

-500g mąki

-pół łyżeczki soli

-4 łyżki oleju

-szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jest dziecinnie proste, do szerokiej miski wsyp mąkę. Dodaj sól i olej, wlej wodę i bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto aby nabrało odpowiedniej konsystencji musi odpocząć minimum 30 minut. Następnie szklanką wykrój okręgi z wcześniej rozwałkowanego ciasta i wypełnij je farszem i zawiń w charakterystyczny kształt. Sposób przygotowania farszu jest dowolny, może być to mięso, owoce, warzywa, lub specjalne farsze. Wielorakość formy farszy świadczy o ich uniwersalności i popularności w Polsce i krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

Sposób podania tak jak farsz jest uniwersalny, można je podawać z barszczem (rodzaj polskiej zupy) lub z innymi dodatkami takimi jak masło itp.

Autorzy:

Piotr Gromadzki

Jakub Kluza

Oliwia Langowska

Maksymilian Schneyer

Jagoda Ulanowska

Scroll to Top