Papoutsaklia

Papoutsakia (z greckiego but/bucik) to wydrążony w bakłażanie mięsny farsz wraz z dodatkiem sera feta, przyrządzone w piekarniku.

Przepis: Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Solimy każdą połówkę i pozostawiamy na pół godziny. Następnie oplukujemy i osuszamy bakłażany. Wydrążamy je, zostawiając warstwę miąższu przy skórce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zbrązowienia. Posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy chwilę, a potem dodajemy wino, przecier pomidorowy, liść laurowy i czosnek. Dusimy farsz przez około 30 minut, doprawiając solą i pieprzem według smaku.Na osobnej patelni smażymy wydrążone bakłażany z obu stron na oliwie, aż zmiękną i skórka zbrązowieje. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, układając tak, aby się nawzajem podtrzymywały. Na każdy bakłażan nakładamy farsz, a następnie przykrywamy sosem beszamelowym. Posypujemy drugą połową startego sera.

Składniki:

  • 4 średnie lub duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • szczypta kminku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego startego sera

Scroll to Top