Dania kuchni polskiej



Co jest najbardziej charakterystyczne dla typowych polskich dań to wysoka zawartość węglowodanów. W większości regionów prym wiodły kiedyś dania mączne z uwagi na łatwo dostępne zboża. Na polskich stołach istotną rolę zawsze odgrywało też mięso.


Bigos

Tradycyjna, polska potrawa z kapusty oraz różnego rodzaju mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy), przyprawiana ziołami. Trzymana w chłodzie i odgrzewana zyskuje na smaku. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.

SKŁADNIKI

  • wędzony boczek (surowy) – 100 g
  • schab – 300 g
  • smalec – 1-2 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • suszone śliwki – 5 szt.
  • świeża biała kapusta – 200 g
  • kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka
  • liście laurowe – 4 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • kiszona kapusta – 200 g
  • sos worcestershire – 50 ml
  • czerwone, wytrawne wino – 100 ml
  • miód – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta

Przepis:

KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB

KROK 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄKAPUSTĘ

KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS


Pierogi z mięsem

Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.

CIASTO
  • olej roślinny – 1 łyżka
  • mąka (typ 405) – 420 g
  • sól – ½ łyżeczki
NADZIENIE
  • udka z kurczaka – 2 szt. (po 150 g)
  • wołowina – 500 g
  • olej o neutralnym smaku – 3 łyżki
  • bulwa selera – 100 g
  • korzeń pietruszki – 1 szt. (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula dymka – 2 szt. (50 g)
  • sól – 2 łyżeczki
  • pieprz – 2 szczypty
  • zioła prowansalskie – 3 łyżeczki

Przepis:

CIASTO

Do pojemnika miksującego wlać 250 ml ciepłej wody i olej roślinny, dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, zagnieść ciasto na jednolitą masę, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) program ugniatanie/2 minuty. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Dokładnie umyć pojemnik

KROK 1: PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Udka kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, rozdzielić w stawie. Wołowinę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w 4-cm kostkę. Głęboki wkład do gotowania na parze posmarować 1 łyżeczką oleju i rozłożyć w nim mięso kurczaka i mięso wołowe.

KROK 2: GOTOWANIE NADZIENIA

Seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na 2-cm kawałki i włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika wlać 1 l wody. Umieścić na nim oba wkłady i zamknąć je pokrywą. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/30 minut. Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Z kurczaka usunąć skórę. Oddzielić mięso od kości. Pojemnik miksujący opróżnić i starannie umyć.

KROK 3: PODSMAŻANIE I ROZDRABNIANIE NADZIENIA

Ząbki czosnku obrać, dymki umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Wlać pozostały olej i smażyć składniki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/100°C. Dodać ugotowane mięso kurczaka i mięso wołowe i rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Masę mięsną zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Dodać ugotowane warzywa, 2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i zioła prowansalskie, ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) jeszcze 8 sekund/prędkość 5.


Żurek

Zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak.


Krupnik

Tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmięnną, ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn.

SKŁADNIKI

  • cebula – 1 szt.
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • liść laurowy – 4 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • natka pietruszki – 5 g
  • sól – 1 szczypta
  • ziele angielskie – 5 szt.
  • ziemniak – 500 g
  • żeberka wieprzowe,świeże – 400 g
  • kasza jęczmienna – 150 g

Przepis:

KROK 1: GOTUJEMY WYWAR

KROK 2: OPALAMY CEBULĘ

KROK 3: DODAJEMY KASZĘ I ZIEMNIAKI DO ZUPY


Inne dania polskie

  • kasza
  • kluski śląskie
  • gołąbki
  • kotlet schabowy
  • kotlet mielony
  • rosół
  • kapuśniak
Scroll to Top