Typowe desery polskie



W XVI w. uważano cukier w Polsce za lekarstwo, w XVII w. używano go jako środka konserwującego, a dopiero potem stał się jedzeniem. Polacy dodają go do większości deserów.


Karpatka

Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Znalazła się ona w ścisłej czołówce rankingu światowego najlepszych ciast.

Składniki:

CIASTO

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 małych lub średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła

Przepis:

CIASTO

  • Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
  • Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej łopatki (np. silikonowej), rozprowadzić ciasto po blaszce. Łopatkę co chwilę wkładać do ciepłej wody aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor.

MASA

  • Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 – 2 minuty aż zacznie bulgotać.
  • Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.
  • Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto jest już gotowe do podania.

Makowiec

Ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu i bakalii. Jest to typowy wigilijny deser.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe na maślance z 1 kg mąki,
  • mak 1 kg
  • cukier 1 1/2 szkl
  • masło 15 dag
  • miód 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • orzechy włoskie pokrojone 3/4 szkl
  • rodzynki 3/4 szkl
  • mleko 2 szkl
  • olejek migdałowy
  • jajka 3 szt

Przepis:

1. zagotować mleko, wsypać wypłukany mak, zagotować na małym ogniu, zostawić najlepiej na całą noc,

2. mak zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach,

3. rozpuścić masło, dodać cukier, miód, i zmielony mak, chwilę podgrzewać, dodać bułkę i jajka, bakalie i olejek, dokładnie wymieszać,

4. ciasto podzielić na 6 kawałków, rozwałkować jeden, posmarować białkiem, wyłożyć 1/6 maku, rozsmarować, zwinąć,

5.odciąć kawałek papieru do pieczenia, na środku zrobić 1-centymetrową zakładkę, zawinąć w papier gotowy makowiec (zakładka jest po to żeby rosnące ciasto miało miejsce), pozostawić do wyrośnięcia,

6. piec 30-35 min w 170-180 st,

7. po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić


Inne desery polskie

Wśród najpopularniejszych w Polsce ciast znajdziemy z całą pewnością serniki i jabłeczniki. Oprócz ciast popularne są również ciasteczka – znamy wiele prostych przepisów na polskie desery, chrupane przez dzieci i dorosłych od setek lat.


Scroll to Top